ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (2012-2013)

 «Πες μου ένα παραμύθι»

 με την Ανθή Θάνου

 Η αφήγηση παραμυθιών αποτελεί ένα συστατικό στοιχείο τόσο της ιστορίας του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού όσο και της ζωντανής ελληνικής πραγματικότητας του παρόντος.
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πειραματιστούν και θα ανακαλύψουν το δικό τους τρόπο να αφηγούνται, γιατί κάθε αφηγητής δεν είναι απλός μεταδότης της παράδοσης, ασκεί ελεύθερα την τέχνη του.
O αφηγητής μπαίνει στο κέντρο και αναλαμβάνει την ευθύνη της παραμυθίας, της παρηγοριάς, αλλά και της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης.
Είναι αυτός που θα μιλήσει για τα αληθινά πράγματα της ζωής με ένα μη πραγματικό τρόπο. Θα τολμήσει να πει για τη ζωή, για το θάνατο και για τον έρωτα, για τις αξίες και τα όνειρα που κάθε άνθρωπος θέλει να έχει.
Θα τολμήσει να αφυπνίσει τις ναρκωμένες συνειδήσεις μας.
 Είναι αυτός που θα ζωντανέψει τις εικόνες της ιστορίας μέσα απο τη φωνή, τη κίνηση, το συναισθημά του...
 οι ενότητες του σεμιναρίου είναι:
  26-27 Οκτωβρίου εισαγωγή στη τέχνη της αφήγησης: βιωματικές ιστορίες, όνειρα, μύθοι και παραμύθια, ο αφηγητής δίνει πνοή στην ιστορία.
  14-15 Δεκεμβρίου το σώμα του αφηγητή: χειρονομίες, γκριμάτσες, μιμική, λόγος σωματικός σώμα σχεδόν αόρατο.
  11-12 Ιανουαρίου ρυθμός-μουσική: ρυθμός της αφήγησης, παρτιτούρα, μουσική συνοδεία κατά τη διάρκεια της αφήγησης.
  1-2 Φεβρουαρίου μυθοπλασία: φτιάχνω τη δική μου ιστορία, φτιάχνω τη δική μου παραλλαγή παραμυθιού.
  1-2 Μαρτίου πειραματισμοί στη αφήγηση: αφηγήσεις πάνω διαφορετικά είδη λαϊκού λόγου (παραμύθια, παραδόσεις, ταχταρίσματα, νανουρίσματα κ.λ.) με διαφορετικούς τρόπους, πειραματισμοί στο χώρο.
 οι ώρες του σεμιναρίου είναι Παρασκευή 5-9.30 και Σάββατο 10.30-3 και το κόστος είναι 60 ευρώ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΟΟΥΝ


«Η τέχνη του κλόουν για όλους» 
VIO Koldo κλόουν, σκηνοθέτης, παιδαγωγός θεάτρου 


25,26 Ιανουαρίου 2013Στο συγκεκριμένο σεμινάριο σας προτείνουμε να αναζητήσουμε από κοινού το παλιό επάγγελμα του παλιάτσου. Εκείνου που τόσες φορές μας έκανε να γελάσουμε και όχι μονό όταν ήμασταν παιδιά. Θέλουμε να σας ανοίξουμε μια πόρτα στην «κόκκινη μύτη», στην τέχνη του γέλιου. Είναι ένας κόσμος οπού μπορούν να μπαίνουν όλοι και όχι μονό οι ηθοποιοί. Ακολουθώντας τους δρόμους της γαλλικής σχολής «Le Bataclown», θέλουμε να βγάλουμε τον κλόουν που όλοι έχουμε μέσα μας, να δουλέψουμε μαζί του… να τον μεγαλώνουμε.
Θα ξεκινήσουμε με μια πρώτη επαφή με τον κόσμο του κλόουν: τη δυναμική και τους κώδικες του κόσμου του. Θα ανακαλύψουμε την απόλαυση που μας προσφέρει η μάσκα και ο αυτοσχεδιασμός και θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν όρια σε αυτή τη διαδικασία. Θα βάλουμε τις πρώτες πινελιές των ηρώων: ο χαρακτήρας, η ενδυμασία, η φωνή και η αγάπη για το ψέμα... Τότε θα έρθει η στιγμή να «ενσωματώσουμε» τα δύο πιο σημαντικά «κλειδιά» του κλόουν: την ακοή και το βλέμμα.
Θα δουλέψουμε πάνω στις δομές του αυτοσχεδιασμού, όπου το σημαντικότερο είναι η ακοή. Θα απολαύσουμε την εμπειρία μας και την επαφή με το κοινό και το δικό μας κλόουν...
Μετά, σιγά σιγά, θα εξερευνήσουμε το χαρακτήρα του κλόουν που θα δημιουργήσει ο καθένας μας. Θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε και να εμπλουτίσουμε τους χαρακτήρες που μπορεί να υποδυθεί ένας κλόουν, τις δυνατότητες και τις διαφορετικές όψεις του χαρακτήρα του. Γι' αυτό το λόγο, ο κλόουν μας θα ξεκινήσει σιγά σιγά να μιλάει, θα αναλάβει συγκεκριμένες αποστολές και θα ανιχνεύσει τον κόσμο της φαντασίας και των συναισθημάτων.
Πρόκειται για μια διπλή διαδικασία: από τη μια θα ανακαλύψουμε καινούργιες πτυχές του χαρακτήρα μας και από την άλλη θα εφοδιάσουμε τον εαυτό μας με τα «εργαλεία» του κλόουν, δηλαδή τη φωνή, το αντικείμενο και τα συναισθήματα.


ΧΩΡΟΣ: Θεατρικό εργαστήρι ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ. Κρέοντος 110,Σεπόλια ,Αθήνα(μετρό Σεπόλια) ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 11 ώρες
 Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013  ( 5.00μ.μ.-10.00μ.μ.) και 
Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2012  (9.00π.μ. - 3.00μ.μ.)


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
 ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Έναρξη, Τετάρτη 16 Μαΐου 2012
Το μήνα Μάιο δίνεται η μοναδική ευκαιρία σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο- εργαστήριο πάνω στην κινηματογραφική δημιουργία από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Camera Zizanio και σκηνοθέτη Νίκο Θεοδοσίου.
Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν να εντάξουν τα οπτικοακουστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά είναι ανοιχτό σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στα μυστικά της κινηματογραφικής τέχνης και τη δημιουργία ταινιών μυθοπλασίας.
Το σεμινάριο θα έχει εργαστηριακή μορφή καθώς οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο ν αποχτήσουν θεωρητικές γνώσεις αλλά και πραχτική εμπειρία. Θα ακολουθήσει βήμα το βήμα την πορεία δημιουργίας μιας ταινίας, από την ιδέα ως το τελικό μοντάζ, και θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία μιας συλλογικής ταινίας μικρού μήκους.
Όλη η διαδικασία εμπλουτίζεται με την προβολή αποσπασμάτων ταινιών αλλά και ταινιών που έχουν δημιουργήσει παιδιά και έχουν διακριθεί στην Camera Zizanio.
Το σεμινάριο χωρίζεται σε τέσσερις αυτόνομες ενότητες τρίωρης διάρκειας και η κάθε μία περιλαμβάνει:
Πρώτη ενότητα
To Σενάριο. Η διαδικασία από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την μετατροπή της σε κινηματογραφικό σενάριο. Τεχνικές γραψίματος σεναρίου. Διασκευή λογοτεχνικού έργου. Παρουσίαση του προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή για τη συγγραφή σεναρίων celtx. Προβολή αποσπασμάτων από ταινίες.
• Επιλογή μιας ιστορίας που γίνει ταινία στα πλαίσια του σεμιναρίου.

Δεύτερη ενότητα
Η γλώσσα του κινηματογράφου. Το κάδρο, τα πλάνα, οι σκηνές, οι γωνίες λήψεις, οι κινήσεις της κάμερας. Η σημασία όλων αυτών στην κινηματογραφική αφήγηση. Παρουσίαση μέσα από power point, αλλά και πρακτικές ασκήσεις με την κάμερα. Δημιουργία story board.
• Ντεκουπάζ του σεναρίου που θα γίνει ταινία

Τρίτη ενότητα
Τεχνικές λήψης. Αναγκαίος εξοπλισμός για το γύρισμα μιας ταινίας. Οι ψηφιακές κάμερες, επαγγελματικές και ερασιτεχνικές, δυνατότητες και αδυναμίες. Ρυθμίσεις κάμερας, ήχος, φωτισμός. Το κινηματογραφικό συνεργείο (επαγγέλματα του κινηματογράφου) και ο καθοριστικός ρόλος του καθενός. Οργάνωση του γυρίσματος μιας ταινίας.
• Γύρισμα της ταινίας

Τέταρτη ενότητα
Μοντάζ. Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση μιας από τις πιο κρίσιμες διαδικασίες δημιουργίας μια ταινίας. Το μοντάζ στον υπολογιστή. Επίδειξη επαγγελματικών και ερασιτεχνικών προγραμμάτων. Μοντάζ εικόνας και ήχου. Η μουσική και ο ρόλος της σε μια ταινία.
• Μοντάζ της ταινίας που γυρίστηκε στην προηγούμενη συνάντηση.

Το σεμινάριο είναι μια συνεργασία του Νεανικού Πλάνου (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους) και του Εργαστηρίου Κουκλοθεάτρου και κινούμενης εικόνας. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Ημερομηνίες σεμιναρίου: Έναρξη, Τετάρτη 16 Μαΐου 2012, και όλες οι επόμενες Τετάρτες μέχρι τις 6 Ιουνίου 2012 (σημείωση: ενδέχεται οι ανάγκες για την ολοκλήρωση του κύκλου να κάνουν αναγκαία και μια ακόμα Τετάρτη)
Ώρες: 17.30 – 20.30
Τόπος: Εργαστήριο Κουκλοθέατρου και κινούμενης εικόνας, Κρέοντος 110 (Στάση μετρό Σεπόλια)
Πληροφορίες για το κόστος και δηλώσεις συμμετοχής: στο neanikoplano@gmail.com , theodosiou@olympiafestival.gr ή στο τηλέφωνο 2108664470 (ώρες γραφείου)Η ΛΕΞΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΛΕΟΝΤΑΡΗ

ΑΠΟ 9 IANOYAΡIOY 2012

Η διάκριση ανάμεσα στη συγκίνηση και τη φόρμα είναι διαχρονική αλλά απατηλή. Το ερώτημα ωστόσο για τον ηθοποιό έρχεται και επανέρχεται βασανιστικά: Να πειθαρχώ ή να αυθαιρετώ; Να εξιστορώ ή να μεταμορφώνομαι; Να μεταφέρω συναίσθημα ή στοχασμό; Συγκίνηση ή φόρμα ; Πως επιτυγχάνεται η σύνθεση;
Η απόλυτη και τεράστια δυσκολία αφορά το «πως», τον τρόπο και την πρακτική εκείνη που θα επιτρέψει την αβίαστη, φυσική και απλή συνύπαρξη των δύο και το συνεχές και αρμονικό πέρασμα από το ένα στο άλλο. «Κλειδί» για τη σύνθεση αυτή, είναι η αναζήτηση φόρμας και τεχνικής, τόσο στην εκφορά του λόγου όσο και στην παρουσία του σώματος του ηθοποιού στο χώρο και απέναντι στους συμπαίκτες του.
Στα πλαίσια του σεμιναρίου / εργαστηρίου «Η λέξη στο χώρο», προτείνεται ένας συνδυασμός ανάμεσα σε στοιχεία της μεθόδου viewpoints της Αν Μπόγκαρντ - τα οποία αφορούν τη σωματική παρουσία του ηθοποιού - και σε εργαλεία/στάδια σχολαστικής επεξεργασίας του θεατρικού κειμένου μέσω της αποδόμησής του σε λέξεις, ήχους, στίξη.
Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου γίνεται εξάσκηση πάνω στο τέμπο, τη διάρκεια, την ευερεθιστικότητα των αισθήσεων, το συντονισμό της ομάδας, την εξοικείωση με το απρόοπτο, το λάθος και τη σωματική δυσκολία.
Στο δεύτερο μέρος το κείμενο γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας σε τρία στάδια: το πρώτο αναζητά την ηχητική αξία της λέξης, το δεύτερο ακυρώνει την προκαθορισμένη και συμβατική στίξη και το τρίτο καλλιεργεί τη συνθήκη της επικοινωνίας και της κατανόησης.
Στο τρίτο μέρος, επιχειρείται η σύνθεση κειμένου και σωματικής παρουσίας. Ο στοχασμός και η άσκηση πάνω στη φόρμα, είναι τα στοιχεία εκείνα που χαράζουν ένα δρόμο προς το νόημα και την συγκίνηση.
Το σεμινάριο έχει μορφή εργαστηρίου και απευθύνεται σε επαγγελματίες όλων των τεχνών του θεάτρου και σε σπουδαστές δραματικών σχολών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ / Βιογραφικό σημείωμα.

Ο Γιάννης Λεοντάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Απόφοιτος του Τμήματος φιλολογίας του Α.Π.Θ. και διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Πανεπιστήμιο PARIS X -NANTERRE.
Σήμερα εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., όπου διδάσκει θεωρία και υποκριτική κινηματογράφου. Εχει επίσης εργαστεί στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε.
Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν αποσπάσει διακρίσεις στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας (1990, 1996, 1999), δύο φορές το Α' Κρατικό Βραβείο (1994, 1996,) ενώ έχουν επιλεγεί για το διαγωνιστικό τμήμα αρκετών ξένων φεστιβάλ. Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του με τίτλο «ΕΓΚΩΜΙΟ ΒΡΑΔΥΤΗΤΑΣ» τιμήθηκε με το Α΄Κρατικό Βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ το 2002.
Από το 2005 έως το 2011 υπογράφει επτά θεατρικές σκηνοθεσίες και αρκετές θεατρικές μεταφράσεις συνεργαζόμενος, μεταξύ άλλων με το Εθνικό Θέατρο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Θέατρο του Νότου, και την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. Το 2008, συμμετέχει στο φεστιβάλ Avignon Off με την παράσταση «Ηλέκτρα» και το 2009, σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στο Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση «Έμποροι»

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Η διδασκαλία ολοκληρώνεται σε είκοσι διδακτικές ενότητες τετράωρης διάρκειας οι οποίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση.
Από Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΕΣ

Ο Σπύρος Σιάκας (εκπαιδευτικός – σκηνοθέτης) σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία «Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης» και το Αρχείο Οπτικοακουστικού Υλικού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ ένα Βιωματικό Εργαστήριο δημιουργίας κινούμενης εικόνας 60 ωρών συνολικά που κατανέμονται σε τρεις θεματικές ενότητες των 20 ωρών η καθεμία με τίτλο «Αnimation και δημιουργικότητα. Δημιουργία animation στην σχολική τάξη για αποτελεσματική μάθηση»

Οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής:

· 1η ενότητα: Δραστηριότητες δημιουργίας σεναρίου και τρόποι υλοποίησης του σε οπτικοακουστική μορφή και αξιοποίησής του στην διδασκαλία. Δημιουργία σεναρίου εκπαιδευτικής ταινίας.

· 2η ενότητα: Δραστηριότητες επάνω σε τεχνικές δημιουργίας κινούμενης εικόνας και εκπαιδευτικής ταινίας στην τάξη. Υλοποίηση σεναρίου σε ταινία κινούμενης εικόνας μικρού μήκους.

· 3η ενότητα: Εισαγωγή σε εργαλεία και προγράμματα μοντάζ. Τεχνικές μοντάζ με και χωρίς υπολογιστές. Δραστηριότητες μοντάζ στην τάξη.


ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
«Πες μου ένα παραμύθι»
το σώμα του αφηγητή


με την
Ανθή Θάνου
17-18 Μαρτίου 2012
Μετά την πρώτη πετυχημένη συνάντηση το σεμινάριο της αφήγησης “πες μου ένα παραμύθι” επαναλαμβάνεται και εξελίσσεται...
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πειραματιστούν και θα ανακαλύψουν το δικό τους τρόπο να αφηγούνται, γιατί κάθε αφηγητής δεν είναι απλός μεταδότης της παράδοσης, ασκεί ελεύθερα την τέχνη του.

Στόχοι του σεμιναρίου είναι:

Να γνωρίσουν την τέχνη της αφήγησης με την κατάδειξη απλών αφηγηματικών τεχνικών (χρήση φωνής, κίνηση, ρυθμός, στάση σώματος, σκηνοθεσία αφήγησης κ.λ.π.)

Να πειραματιστούν να αφηγηθούν και να πλάσουν τις δικές τους ιστορίες, και παραμύθια (καθημερινά ερεθίσματα - αφορμή για μια ιστορία)

Να πειραματιστούν με το υλικό τους και να προσπαθήσουν να το επεξεργαστούν ακόμα περισσότερο μέσα απο τις βιωματικές ασκήσεις και το παιχνίδι.
Τα παραμύθια θα ζωντανέψουν μέσα απο το ρυθμό του λόγου, την κίνηση του σώματος και το συναίσθημα του αφηγητή.
Το σώμα του αφηγητή θα μεταφέρει τις εικόνες του παραμυθιού και θα τις δυναμώσει με απλές χειρονομίες και γκριμάτσες.
Οι συμμετέχοντες θα αφηγηθούν τις περιπέτειες των ηρώων, θα γίνουν ενδυνάμει αφηγητές.

Το σεμινάριο απευθύνεται σ όλους όσους αγαπούν τα παραμύθια χωρίς να είναι προυπόθεση η παρακολούθηση του προηγούμενου κύκλου.

Διάρκεια: 9 ώρες
Σάββατο17 Μαρτίου 2012 , 6.00μ.μ -10μ.μ. και
Κυριακή 18 Μαρτίου 10π.μ. -3.00μ.μ.


ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Πες μου ένα παραμύθι»

με την
Ανθή Θάνου


ΣΑΒΒΑΤΟ 14 - ΚΥΡΙΑΚΗ 15 IANOYAΡIOY 2012

Η γοητεία της αφήγησης μένει χιλιάδες χρόνια τώρα αδιάπτωτη. Συχνά το παιδί αλλά και ο μεγάλος δεν ικανοποιείται απόλυτα διαβάζοντας ή βλέποντας, θέλει να του αφηγηθούν το ίδιο επεισόδιο, ιδίως μάλιστα αν ο αφηγητής είναι δεινός χειριστής του λόγου και των ανεξάντλητων εκφραστικών μέσων της ανθρώπινης φωνής.
Η αφήγηση παραμυθιών αποτελεί ένα συστατικό στοιχείο τόσο της ιστορίας του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού όσο και της ζωντανής ελληνικής πραγματικότητας του παρόντος.
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πειραματιστούν και θα ανακαλύψουν το δικό τους τρόπο να αφηγούνται, γιατί κάθε αφηγητής δεν είναι απλός μεταδότης της παράδοσης, ασκεί ελεύθερα την τέχνη του. O αφηγητής μπαίνει στο κέντρο και αναλαμβάνει την ευθύνη της παραμυθίας, της παρηγοριάς, αλλά και της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Είναι αυτός που θα μιλήσει για τα αληθινά πράγματα της ζωής με ένα μη πραγματικό τρόπο. Θα τολμήσει να πει για τη ζωή, για το θάνατο και για τον έρωτα, για τις αξίες και τα όνειρα που κάθε άνθρωπος θέλει να έχει. Θα τολμήσει να αφυπνίσει τις ναρκωμένες συνειδήσεις μας. Είναι αυτός που θα ζωντανέψει τις εικόνες της ιστορίας μέσα απο τη φωνή, τη κίνηση, το συναισθημά του...

Στόχοι του σεμιναρίου είναι:
Να γνωρίσουν την τέχνη της αφήγησης με την κατάδειξη απλών αφηγηματικών τεχνικών (χρήση φωνής, κίνηση, ρυθμός, στάση σώματος, σκηνοθεσία αφήγησης κ.λ.)
Να πειραματιστούν να αφηγηθούν και να πλάσουν τις δικές τους ιστορίες, και παραμύθια (καθημερινά ερεθίσματα - αφορμή για μια ιστορία)
Ο χαρακτήρας του σεμιναρίου θα είναι βιωματικός για αυτό και οι συμμετέχοντες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 15 .

Διάρκεια: 10 ώρες το Σαββατοκύριακο 14-15 Ιανουαρίου 2012 (10πμ-14.00μμ)

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Ανθή Θάνου τελείωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών το Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών το 1993. Έπειτα από περιπλανήσεις στο χώρο του θεάτρου, της μουσικής, της παντομίμας και του θεάτρου σιωπής έφτασε στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Εκεί αντάμωσε τον Παναγιώτη Κούλελη αυτοδίδακτο μουσικό.
Ακολουθώντας τα χνάρια των παλιών παραμυθάδων δίνουν παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους.
Συνεργάστηκαν και αφηγήθηκαν παραμύθια στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, στο Αρχαιολογικό μουσείο, στο μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού, στο μουσείο Eλληνικής Λαϊκής τέχνης, στη γιορτή παραμυθιών στη Κέα επί σειρά ετών, στο φεστιβάλ αφήγησης στον Όλυμπο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,στα Παραμύθια και Μουσικές του Κόσμου στη Βυτίνα, στη Λήμνο, στο Διεθνές Φεστιβαλ Αφήγησης στη Κοζάνη, στο Διενθές φεστιβάλ αφήγησης στο Πήλιο και στην Αθήνα και σε πλήθος άλλα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στη Κύπρο (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας). Αφηγήθηκαν παραμύθια σε πολλές θεατρικές σκηνές (ΧΑΝΘ, 3ος Όροφος, Θέατρο Όρα, Εναστρον κ.α) και στα ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Καβάλας και Βέροιας. Συνεργάστηκαν και παρουσίασαν προγράμματα αφήγησης σε πολλές βιβλιοθήκες της χώρας. Επίσης συνεργάστηκαν σε πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας με τις βιβλιοθήκες του Εβρου και της Βέροιας.
Η Ανθή Θάνου διδάσκει την τέχνη της αφήγησης. Μαθήματα για την τέχνη της αφήγησης έχουν γίνει στο Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης στο Πανεπιστήμιο στο τμήμα μετεκπαίδευσης των δασκάλων και των νηπιαγωγών και σε συνεργασία με πολλά γραφεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η Ανθή Θάνου είναι μέλος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης).
Tο Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο CD «Ούτε ’γω ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε» από τις μουσικές εκδόσεις «POLYTROPON» .
Πραγματοποιήθηκε το :

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΟΟΥΝ
«Η τέχνη του κλόουν για όλους»
VIO Koldo κλόουν, σκηνοθέτης, παιδαγωγός θεάτρου


Στο συγκεκριμένο σεμινάριο σας προτείνουμε να αναζητήσουμε από κοινού το παλιό επάγγελμα του παλιάτσου. Εκείνου που τόσες φορές μας έκανε να γελάσουμε και όχι μονό όταν ήμασταν παιδιά. Θέλουμε να σας ανοίξουμε μια πόρτα στην «κόκκινη μύτη», στην τέχνη του γέλιου. Είναι ένας κόσμος οπού μπορούν να μπαίνουν όλοι και όχι μονό οι ηθοποιοί. Ακολουθώντας τους δρόμους της γαλλικής σχολής «Le Bataclown», θέλουμε να βγάλουμε τον κλόουν που όλοι έχουμε μέσα μας, να δουλέψουμε μαζί του… να τον μεγαλώνουμε.
Θα ξεκινήσουμε με μια πρώτη επαφή με τον κόσμο του κλόουν: τη δυναμική και τους κώδικες του κόσμου του. Θα ανακαλύψουμε την απόλαυση που μας προσφέρει η μάσκα και ο αυτοσχεδιασμός και θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν όρια σε αυτή τη διαδικασία. Θα βάλουμε τις πρώτες πινελιές των ηρώων: ο χαρακτήρας, η ενδυμασία, η φωνή και η αγάπη για το ψέμα... Τότε θα έρθει η στιγμή να «ενσωματώσουμε» τα δύο πιο σημαντικά «κλειδιά» του κλόουν: την ακοή και το βλέμμα.
Θα δουλέψουμε πάνω στις δομές του αυτοσχεδιασμού, όπου το σημαντικότερο είναι η ακοή. Θα απολαύσουμε την εμπειρία μας και την επαφή με το κοινό και το δικό μας κλόουν...
Μετά, σιγά σιγά, θα εξερευνήσουμε το χαρακτήρα του κλόουν που θα δημιουργήσει ο καθένας μας. Θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε και να εμπλουτίσουμε τους χαρακτήρες που μπορεί να υποδυθεί ένας κλόουν, τις δυνατότητες και τις διαφορετικές όψεις του χαρακτήρα του. Γι' αυτό το λόγο, ο κλόουν μας θα ξεκινήσει σιγά σιγά να μιλάει, θα αναλάβει συγκεκριμένες αποστολές και θα ανιχνεύσει τον κόσμο της φαντασίας και των συναισθημάτων.
Πρόκειται για μια διπλή διαδικασία: από τη μια θα ανακαλύψουμε καινούργιες πτυχές του χαρακτήρα μας και από την άλλη θα εφοδιάσουμε τον εαυτό μας με τα «εργαλεία» του κλόουν, δηλαδή τη φωνή, το αντικείμενο και τα συναισθήματα.
O Koldobika G. Vío, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του University of the Basque Country, έχει εργαστεί ως δάσκαλος και ως εμψυχωτής ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Μαθητής του Georges La Ferriere (Κεμπέκ) γίνεται ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της Παιδαγωγικής της Έκφρασης στην Ισπανία, όπου δίνει μαθήματα, σεμινάρια και εργαστήρια. Έχει διδαχτεί την τέχνη του klown με την Virginia Imaz (Cirque du soleil). Σήμερα διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Κοινωνικού Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Ramo Llull της Βαρκελώνης και στο Πανεπιστήμιο της Porto στην Πορτογαλία. Έχει σκηνοθετήσει και συμμετάσχει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις ως σκηνοθέτης, ηθοποιός, klown. Από το 2001 ως σήμερα πραγματοποιεί τα ετήσια klownklusiones στο Πανεπιστήμιο της Ειρήνης της Βαρκελώνης. Έχει εργαστεί στην Παλαιστίνη, στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, τη Γουατεμάλα, τη Νότια Αφρική. Τo 2003-2004 δίδαξε Θέατρο Δρόμου και Κουκλοθέατρο στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του δήμου Κιλκίς. Έχει εκδώσει τρία βιβλία σχετικά με το Θέατρο και την Εκπαίδευση.
ΧΩΡΟΣ: Θεατρικό εργαστήρι ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ. Κρέοντος 110,Σεπόλια ,Αθήνα(μετρό Σεπόλια) ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 18 ώρες Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 (19.00-21.00) Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011 (10.00-14.00 &16.00-20.00) Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 (10.00-14.00 & 16.00-20.00)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011


MASTER CLASS

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΙΑΚΚΑ "THE MIRROR STAGE"

ΠΡΟΒΟΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΛΙΟΥ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗ "ΤΟ ΧΩΡΙΟ"


ΜΙΚΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
«Λαλείς πουλί μ’»
από την Ανθή Θάνου


Σ αυτό το μικρό εργαστήρι οι συμμετέχοντες θα θυμηθούν ιστορίες από τα παλιά, θα διαβάσουν παραμύθια κ ύστερα θα τα ζωντανέψουν με τη φωνή το σώμα τη κίνηση. Βήμα - βήμα θα ξετυλίξουν το κουβάρι της μνήμης, του ονείρου, της μαγείας, της παραμυθίας.
Ξεκινάν μια περιπέτεια όπου κάθε αφηγητής ετοιμάζεται για το προσωπικό του ταξίδι (προετοιμασία για την αφήγηση, πως μαθαίνω το παραμύθι, εργαλεία, τεχνικές αφήγησης}, βρίσκει τη διαδρομή που θέλει να ακολουθήσει (μονοπάτια φωτεινά, σοκάκια σκοτεινά, το πέρασμα από το γραπτό στον προφορικά λόγο, το ζωντάνεμα της ιστορίας), ονειρεύεται το τέλος του ταξιδιού ( τελικός προορισμός η αφήγηση, στέκομαι και ιστορώ, κ αν τους ρωτήσουν «λαλείς πουλί μ’ ;» εκείνοι θα πουν «λαλώ»).
Ένα παραμύθι που αγαπάμε είναι απαραίτητο να το χουμε μαζί μας
Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι δέκα ώρες , δύο πεντάωρες συναντήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΚΑΙ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ, 10π.μ -3μ.μ

Περισσότερες πληροφορίες στο 6972904362 και στο paramithanou@gmail.com
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 6932274208 Ελένη Παναγιώτου
 

Πληροφορίες:  2102616099 / 6932274208
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΟΟΥΝ - CLOWN WORKSHOP
" Ο κλόουν μας στην καθημερινότητα " - "Our clown in the everyday life"
Koldobika Vío. Κλόουν, σκηνοθέτης, παιδαγωγός θεάτρου

Κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του τον δικό του κλόουν. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα εξερευνήσουμε τη σχέση του προσωπικού μας κλόουν με το περιβάλλον και τις πραγματικές καταστάσεις της καθημερινής ζωής που ο καθένας μας βιώνει. Πώς ο κάθε ξεχωριστός κλόουν ανταποκρίνεται στις καθημερινές συνθήκες; Ποιο είναι το βλέμμα του πάνω στην πραγματικότητα; πώς την παραμορφώνει και τελικά τη μεταμορφώνει; Ο κάθε κλόουν, βασισμένος πάντα στην αλήθεια και στο συναίσθημα, αναπτύσσει ιδιαίτερες δυναμικές και προσωπικούς μηχανισμούς αντίδρασης απ’ ό, τι ο καθημερινός άνθρωπος. Έτσι, δουλεύοντας ο καθένας με τον δικό του κλόουν, θα πειραματιστούμε πάνω σε καθημερινές καταστάσεις: πώς αντιδρά ο κλόουν μας σε βαρετές περιπτώσεις της καθημερινότητας; Πόσο διαφορετικά αντιδρά ο κλόουν από τον καθημερινό άνθρωπο, που καλείται να κρύψει τα συναισθήματά του προκειμένου να είναι politically correct;

Θα ξεκινήσουμε με μια πρώτη επαφή με τον κόσμο του κλόουν: τη δυναμική και τους κώδικες του κόσμου του. Θα ανακαλύψουμε την απόλαυση που μας προσφέρει η μάσκα και ο αυτοσχεδιασμός και θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν όρια σε αυτή τη διαδικασία. Ο καθένας μας θα εξερευνήσει τον δικό του κλόουν και θα γνωρίσει τον χαρακτήρα του.

Ακολουθώντας τους δρόμους της γαλλικής σχολής «Le Bataclown», θέλουμε να βγάλουμε τον κλόουν που όλοι έχουμε μέσα μας, να δουλέψουμε μαζί του… να τον μεγαλώνουμε. Θα ανοίξουμε μια πόρτα στην «κόκκινη μύτη», στην τέχνη του γέλιου. Είναι ένας κόσμος όπου μπορούν να μπαίνουν όλοι και όχι μόνο οι ηθοποιοί.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο δεν απαιτεί κάποια προηγούμενη εμπειρία ούτε στην υποκριτική ούτε στον κόσμο του παλιάτσου.


9-10 ΜΑΙΟΥ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 10 ώρες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9ΜΑΙΟΥ(19.00-21.00)
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΙΟΥ(10.00-14.00 &16.00-20.00)
 
 Πληροφορίες για το σεμινάριο μέσω email:urratxa@yahoo.es
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 6932274208 Ελένη Παναγιώτου